Mjedër

Ndikimi i efektit “El Niño” në prodhimin e pemëve të imëta në Ballkan dhe Evropë

Msc. Verina Krasniqi – Mjedra e Kosovës Një analizë gjithëpërfshirëse me inkurajim për fermerët Termi “El Niño” e ka origjinën nga spanjishtja, që do të thotë “djali i vogël” dhe i referohet shfaqjes së ujërave të ngrohta të oqeanit pranë brigjeve të Perusë dhe Ekuadorit rreth fundit të vitit. Peshkatarët në këto rajone vunë re …

Ndikimi i efektit “El Niño” në prodhimin e pemëve të imëta në Ballkan dhe Evropë Read More »

Shoqata ‘Mjedra e Kosovës’ nënshkruan partneritet me programin e ri EREA për zhvillimin e sektorit të pemëve të imëta

Shoqata ‘Mjedra e Kosovës’ ka një histori të gjatë dhe të suksesshme të bashkëpunimit me Caritasin Zviceran për zhvillimin e sektorit të pemëve të imëta në Kosovë. Fillimisht, ky bashkëpunim nisi në vitin 2017 me programin RINGS, dhe më pas vazhdoi me programet PASURI dhe SIRED. Sot, ky bashkëpunim po vazhdon me një program të …

Shoqata ‘Mjedra e Kosovës’ nënshkruan partneritet me programin e ri EREA për zhvillimin e sektorit të pemëve të imëta Read More »

Pemët e imëta të Kosovës në rrugën drejt tregut grek: Një sukses në panairin “Food Expo” në Athinë

Përmes pjesëmarrjes në panairet e ndryshme të ushqimit në Evropë, pemët e imëta të kultivara në Kosovë vazhdimisht bëjnë prezencën e tyre në një nivel shume të lartë. Gjatë këtyre ditëve, është mbajtur njëri nga panairet më të rëndësishme të ushqimit në Evropën jugore në Athinë, Greqi, “Food Expo”, ku anëtari i shoqatës “Mjedra e …

Pemët e imëta të Kosovës në rrugën drejt tregut grek: Një sukses në panairin “Food Expo” në Athinë Read More »

Kandra leshatake (Tropinota hirta): Dëmtues i pemëve të imëta dhe metodat e menaxhimit të tij

Kandra leshatake (Tropinota hirta) Tropinota hirta bën pjesë në rendin Coleoptera – krahëfortët, dhe në familjen Cetoniidae. Insektet kanë trup 8-11 mm, me ngjyrë të zezë të mbuluar me rreth 12-15 pika të bardha me formë jo të rregullt, si dhe me qime ngjyrë të verdhë. Tropinota hirta si insekt i rritur dimëron në tokë …

Kandra leshatake (Tropinota hirta): Dëmtues i pemëve të imëta dhe metodat e menaxhimit të tij Read More »

Haskapi: Një pemë e re e imët me potencial për tregun dhe shëndetin

HASKAP (Lonicera caerulea) – është pemë e imët (manore), me origjinë nga Japonia dhe Rusia. Është një kulturë në fazën testuese në Kosovë, por ka një histori të gjatë dhe interesante në disa vende të tjera të botës. Në Japoni, Haskapi është njohur dhe vlerësuar që nga shekulli i 17-të në mjekësinë tradicionale. Në Rusi, …

Haskapi: Një pemë e re e imët me potencial për tregun dhe shëndetin Read More »

Shoqata ‘Mjedra e Kosovës’ organizon ditën fushore për krasitjen e boronicës: Interesim i lartë për sektorin e boronicës në Kosovë

Shoqata Nacionale “Mjedra e Kosovës” në bashkëpunim me pemishten “Berry Kode” dhe  financuar nga GIZ përmes projektit “Promovimi i Ndërmarrësisë” ka organizuar ditën fushore për krasitjen e boronicës, në Maxhunaj, Vushtrri te pemishtja me sipërfaqe prej 5 ha  “Berry Kode”. Boronica në Kosovë si sektor në aspektin komercial ka filluar të zhvillohet nga viti 2012. …

Shoqata ‘Mjedra e Kosovës’ organizon ditën fushore për krasitjen e boronicës: Interesim i lartë për sektorin e boronicës në Kosovë Read More »

Scroll to Top